Przepis: Zupa porowo-serowa
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zupa porowo-serowa?
Pory oczyść, umyj, pokrój w cienkie plastry. W rondlu stop masło. Włóż pory, zeszklij, mieszając. Przygotuj bulion i gorącym zalej pory, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 min na średnim ogniu. W tym czasie zetrzyj żółty ser, a serek topiony pokrój w grubą kostkę.
Kromki chleb pokrój na nieduże grzanki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć chleb i mieszając usmaż na rumiano. Ugotowane pory zmiksuj w bulionie. Dolej śmietankę, dodaj starty ser i serek topiony.
Mieszając podgrzewaj, aż się sery stopią. Zupę dopraw pieprzem i gładką i muszkatołową. Ewentualnie możesz posolić do smaku.
Zupę rozlej do miseczek. Posyp grzankami