Przepis na Chłodnik na botwince

Składniki potrzebne do przepisu: Chłodnik na botwince

  • >botwinka 1 pęczek
  • >rzodkiewki 1 pęczek
  • ogórek 1 szt
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • maślanka 750 ml
  • >gęsta śmietana 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • jajka 2 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Chłodnik na botwince ?

    Botwinkę oczyścić, opłukać, pokroić.

    Wrzucić na 1 litr osolonego wrzątku,gotować 10 min pod przykryciem, ostudzić.

    Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

    Rzodkiewki opłukać, pokroić na plasterki.

    Zieleninę opłukać, posiekać.

    Maślankę (może być zsiadłe mleko lub kefir) roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinkę z wywarem i pozostałe składniki, przyprawić do smaku, schłodzić.

    Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać do chłodnika.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556