Przepis na Kapuśniak – na zimowe wieczory

Składniki potrzebne do przepisu: Kapuśniak – na zimowe wieczory

  • kapusta kiszona 400 g
  • marchewka 2 sztuki
  • ziemniaki 500 g
  • >kasza jęczmienna 100 g
  • wywar drobiowy 2 litry
  • >drób z wywaru 300 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 65 min.
    Czas gotowania: 55 min.

     

    jak przyrządzić Kapuśniak – na zimowe wieczory ?

    Do wywaru drobiowego- zostawiamy w nim liście laurowe, ziele angielskie, i mięso drobiowe- dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Wywar z kapustą gotujemy około 30 minut. W między czasie obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę ziemniaki. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy do niego marchewkę i ziemniaki oraz 100 g kaszy jęczmiennej- gotujemy. Mięso zostawiamy na chwilę do przestygnięcia i obieramy, kości wyrzucamy. Oddzielone mięso wrzucamy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ją do miękkości ziemniaków i spęcznienia kaszy- ok. 25 minut.