Przepis na Kapuśniak

Składniki potrzebne do przepisu: Kapuśniak

  • kapusta kiszona 90 dkg
  • żeberka 50 dkg
  • suszone grzyby 6 szt
  • >kostki rosołowe 2 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • majeranek 1 szczypta
  • >kucharek 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • mąka 1 łyżka
  • smalec 1 łyżka
  • cebula 1/2 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
    Czas przygotowania: 1 godz.
    Czas gotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Kapuśniak ?

    Kapustę chwilę gotujemy w 2, 5 l. Wody, odcedzamy. Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok. 2 l. Dodajemy kostki rosołowe, żeberka, liście laurowe, majeranek i grzyby. Gotujemy około 40 min. Doprawiamy kucharkiem i pieprzem. Następnie robimy zasmażkę : cebulkę drobno kroimy i rumienimy na tłuszczu, intensywnie mieszając wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego