Składniki potrzebne do przepisu: Rosół domowy mojej mamci
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Rosół domowy mojej mamci ?
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na 2 godziny aby mięso się wymoczyło. Po tym czasie zlewamy wodę i ponownie myjemy mięso.
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą i stawiamy na gaz. Lekko zagotowujemy – tak by woda dopiero co zaczynała się gotować.
Wiem teraz Wam się to wyda dziwne ale wylewamy cała wodę do zlewu – tak mi poradziła kiedyś stara kucharka która gotuje na weselach i innych imprezach. I ja tak robię i rosół jest smaczniejszy.
Ponownie zalewamy zimną wodą i stawiamy na mały gaz. Gotujemy około godziny, tak by lekko sobie pykał.
Obieramy warzywa. Marchewkę kroimy w kosteczkę, pietruszkę też i wrzucamy sobie do miseczki.
Dodajemy seler i liście pory. Cebulę obieramy i opalamy na widelcu nad gazem. Ja cebulę, połamane listki laurowe i ziela wkładam do koszyczka takiego co się parzy w nim herbatę, mam takie specjalnie kupiony do zup. Nie ma później kłopotu z wyławianiem tych rzeczy z rosołu.
Wrzucamy warzywa do rosołu a koszyczek zawieszamy zanurzony w rosole i dalej gotujemy na małym ogniu.
Mówią, że rosół dobry ma się gotować trzy godziny. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Wyłączamy rosół i wyławiamy porę, koszyczek i mięsiwa.
Na talerz nakładamy makaron nitki i porcje marchewki z pietruszką, nalewamy rosół i posypujemy obowiązkowo natką pietruszki.