Przepis na Rosół niedzielny

Składniki potrzebne do przepisu: Rosół niedzielny

  • >kura rosołowa 1/2 szt
  • marchewka 2 sztuki
  • por 1/2 sztuki
  • seler 1 sztuka
  • >korzeń pietruszki 1 szt
  • natka pietruszki do przybrania
  • >vegeta
  • >lubczyk
  • cebula 1/2 szt
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Rosół niedzielny ?

    Kurę umyć sprawdzając czy jest dobrze oskubana. Najlepszą opcją będzie kura wiejska, jeśli mamy dostęp do takowej. Wkładamy ja do garnka i zalewamy wodą (lepiej użyć większego garnka gdyż woda wyparuje i po wyjęciu kury rosołku ubędzie).

    Dodajemy jarzynkę (por, seler, marchew-najlepiej kroić wzdłuż na 4 bądź 2 części, cebulkę opalona na palniku, pietruszkę korzeń i można również dodać trochę kapusty).

    Nieco później dodajemy lubczyk. Wywar musi „pyrkac” przez ok 1.5 do 2 godz – tyle czasu dotuje się rosołowa wiejska kura, oczywiście pod przykryciem

    W trakcie gotowanie przyprawiamy do smaku pamiętając aby nie przedobrzyć (resztę doprawiamy na talerzu wg.uznania). Na końcu wyjąc kurę i wszystkie jarzyny oprócz marchewki.

    Z kury można obrać mięsko i podawać w rosołku. Na talerzu udekorować natka pietruszki. Najlepiej smakuje z makaronem własnej roboty. Dobra rada – rosołu nie należy gwałtownie mieszać!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556