Składniki potrzebne do przepisu: Rosół niedzielny
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Rosół niedzielny ?
Kurę umyć sprawdzając czy jest dobrze oskubana. Najlepszą opcją będzie kura wiejska, jeśli mamy dostęp do takowej. Wkładamy ja do garnka i zalewamy wodą (lepiej użyć większego garnka gdyż woda wyparuje i po wyjęciu kury rosołku ubędzie).
Dodajemy jarzynkę (por, seler, marchew-najlepiej kroić wzdłuż na 4 bądź 2 części, cebulkę opalona na palniku, pietruszkę korzeń i można również dodać trochę kapusty).
Nieco później dodajemy lubczyk. Wywar musi „pyrkac” przez ok 1.5 do 2 godz – tyle czasu dotuje się rosołowa wiejska kura, oczywiście pod przykryciem
W trakcie gotowanie przyprawiamy do smaku pamiętając aby nie przedobrzyć (resztę doprawiamy na talerzu wg.uznania). Na końcu wyjąc kurę i wszystkie jarzyny oprócz marchewki.
Z kury można obrać mięsko i podawać w rosołku. Na talerzu udekorować natka pietruszki. Najlepiej smakuje z makaronem własnej roboty. Dobra rada – rosołu nie należy gwałtownie mieszać!