Składniki potrzebne do przepisu: Zupa przecierana z marchwi i soczewicy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Zupa przecierana z marchwi i soczewicy ?
BULION NA ZUPĘ:
Wszystkie składniki włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Potem przypraw wedle uznania ziołami i przyprawami (podanymi wyżej) i gotuj przez 20 minut.
ZUPA:
Marchewkę opłucz, obierz i pokrój na plastry 2-3 cm. Rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę nie zarumieniając jej. Dodaj masło i imbir. Podgrzewaj 30 sekund. Dodaj marchew i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj soczewicę (nie gotuj jej wcześniej!), dopraw solą i pieprzem i smaż 3 minuty. Dodaj puree z pomidorów, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i przykryte gotuj ok. 15-20 minut aż marchewka i soczewica będą miękkie. Zmiksuj. Jeżeli nie lubisz zbyt gęstej zupy dodaj mleka i jeszcze raz zmiksuj. ; )
UWAGI:
Warzywa z bulionu oddziel od bulionu. Nie dodawaj ich do zupy z marchwi i soczewicy.