Przepis: Afrykański gulasz
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćAfrykański gulasz ?
Zagotować bulion z pieprzem i 1 pokrojoną w piórka cebulą, oraz sokiem i skórką otartą z cytryny. Wkładamy umytą i osuszoną cielęcinę i gotujemy ją ok. 20 minut pod przykryciem i na maleńkim ogniu. Po czym mięso wyjmujemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Połówkę drugiej cebuli kroimy w krążki, paprykę oczyszczoną z nasion – w półpierścienie a obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki. Mięso pokrojone w paski szybko obsmażamy na oleju w rozgrzanym płaskim rondlu, dodajemy paprykę, cebulę i pomidory i jeszcze chwilę podsmażamy często mieszając. Następnie wlewamy 3/4 szklanki odparowanego i przecedzonego wywaru, w którym gotowała się cielęcina , dorzucamy posiekane orzeszki ziemne i dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pozostawioną połówkę cebuli posiekaną drobniutko. Całość dosalamy do smaku, mieszamy i podajemy z ryżem lub makaronem.