Przepis: Budyń z grzybów
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBudyń z grzybów ?
Suszone grzyby starannie umyć, namoczyć i ugotować, drobno posiekaną cebulę zasmażyć na części masła.
W przypadku użycia grzybów świeżych, po dokładnym umyciu i pokrojeniu smaży się je razem z cebulą na rumiano.
Część grzybów zostawić do sosu, resztę zemleć w maszynce razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką.
W kamiennej misce utrzeć resztę masła z żółtkami i zmieloną masą, dodać posiekaną zieleninę, śmietanę, sól i pianę z białek.
Wymieszaną ostrożnie masę wlać do formy budyniowej, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, gotować 60 min, na parze, a po ugotowaniu
wyłożyć na okrągły półmisek i podać polany sosem grzybowym.
Na sos z grzybów suszonych robi się zasmażkę rumianą i zużywa wywar z ich gotowania, a na sos z grzybów świeżych — zasmażkę białą, dodając trochę śmietany.
Bardzo dobry smak sosu uzyskuje się z pieczarek z dodatkiem kilku pokrojonych czarnych oliwek.