Przepis: Domek Baby Jagi
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 15min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przygotowaćDomek Baby Jagi ?
Ciasto zagnieść z podanych składników i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Następnie rozwałkować, wyciąć elementy domku. Jak nam zostanie ciasta robimy jeszcze choinki.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
Następnie robimy gęsty lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zielony barwnik, drugi pomarańcz do dekoracji okienek. Do trzeciej można dodać barwnik biały, wtedy lukier będzie bardziej śnieżnobiały. Tego lukru będzie potrzeba najwięcej.
Najpierw przed sklejeniem dekorujemy boki domku. Następnie sklejamy karmelem. Dach domku smarujemy lukrem i przyklejamy płatki czekoladowe. Następnie polewamy po wierzchu lukrem. Choinki ozdabiamy zielonym i białym lukrem i kolorowymi koralikami.
Choinka zrobiona jest z gwiazd od najmniejszej do największej- najlepiej włożyć na patyczek od szaszłyka.
Karmel do sklejenia domku:
5 łyżek cukru podgrzać na patelni, aż lekko zbrązowieje i skarmelizuje się.
Jak zgęstnieje podczas sklejania można powtórnie podgrzać.