Przepis: Dorada z krewetkami i szparagami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćDorada z krewetkami i szparagami ?
Rybę umyć, dokładnie osuszyć, skórę ponacinać, oprószyć solą oraz pieprzem.
Krewetki obrać z pancerza:
pozostawić głowę i ogon, a usunąć przewód pokarmowy. Na patelni rozgrzać oliwę. Doradę oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać krewetki i smażyć jeszcze ok. 2 minut.
Rybę i krewetki podlać winem, chwilę podgrzewać, aż wino odparuje. Dodać śmietanę, pokrojone pomidory oraz posiekaną natkę. Doprawić solą, pieprzem, dusić około 2 minut. szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na talerzach ułożyć po kawałku ryby, obłożyć duszonymi krewetkami oraz szparagami. Polać wytworzonym podczas duszenia sosem.