Przepis: Dorsz w cieście
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćDorsz w cieście ?
Dorsza wkładamy do lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu około 5- 10 minut. Po ugotowaniu rybkę wyjmujemy i dzielimy na małe kawałeczki. Do wywaru z ryby wkładamy pokrojone w talarki i umyte ziemniaki. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy i rozgniatamy. Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gdy woda będzie gorąca wlewamy oliwę i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki oraz 4 jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Powstała masa ma mieć konsystencję piure. Czekamy do momentu aż wystygnie. W rondelku lub na patelni podgrzewamy olej i smażymy małe kuleczki lub większe placuszki.