Przepis: Dorsz z kalafiorem i polentą po mekssyńsku
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 105 min.
Jak przygotowaćDorsz z kalafiorem i polentą po mekssyńsku ?
Kalafior obrać, umyć, podzielić na bukieciki, namoczyć w zimnej wodzie z octem. Pierwszą wodę z gotowania odlać. Do gotowania dodać sól i szczyptę cukru. Dorsza ułożyć w rondlu i gotować w małej ilości osolonej wody na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć, gotować jeszcze 5 – 6 minut. Ostudzić w wodzie. Następnie wyjąć na półmisek, ułożyć pośrodku w piramidkę, obłożyć kalafiorem. Oddzielnie podawać polentę pokrajaną w trójkąty lub kwadraty 3×3 cm. Sos przygotowany z oleju, soku cytrynowego z solą i pieprzem, posypany pietruszką – podawać osobno w sosjerce. Sosu powinno być raczej dużo. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.