Przepis: Drożdżówka ze śliwkami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćDrożdżówka ze śliwkami ?
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Dodajemy letni roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do natłuszczonej formy wykładamy ciasto. Układamy wydrylowane i umyte śliwki. Posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ponownie ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 min w temp. 160 st. Zrumieniony schładzamy w formie.