Jak przygotować Drożdżówki z jabłkami?

Przepis: Drożdżówki z jabłkami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przygotowaćDrożdżówki z jabłkami ?

Rozdrobnione drożdże wymieszać z łyżką mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.

Resztę mleka zagotować, wymieszać z przyprawami i masłem, utrzeć na krem.

Dodać mąkę i rozczyn, wyrobić ciasto 1 odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrane lub ze skórką, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, zalać zagotowanym winem wymieszanym z cukrem i zeszklić na małym ogniu.

Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek, pokroić na 24 kawałki, każdy obłożyć 2 kawałkami jabłka.

Sok zagotować z galaretką i posmarować ciasto oraz jabłka.

Drożdżówki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, odstawić do wyrośnięcia i upiec (12-15 minut) w temp. 200 st C.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556