Przepis: Filet z imbirową nutką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćFilet z imbirową nutką ?
1. Imbir obrać, odciąć 8 cienkich plasterków, a resztę korzenia zetrzeć na drobnej tarce. Łososia opłukać, osuszyć. W każdym filecie zrobić nożem 2 nacięcia (tak aby powstały kieszonki). Włożyć w nie plasterki imbiru. Starty imbir wymieszać z oliwą. Rybę polać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Bakłażany i cukinie oczyścić, odciąć końce, a resztę pociąć w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec 3 minuty, aż staną się miękkie a następnie polać pozostałą oliwą. Plasterki cukinii ułożyć na plastrach bakłażanów, zwinąć. Ruloniki z warzyw i wyjętego z marynaty łososia grillować 6-8 minut, co pewien czas obracając.
3. Rybę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z rulonikami z warzyw. Skropić pozostałą marynatą. Udekorować cząstkami cytryny.