Przepis: Konfitura jabłkowo – pomarańczowa
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Jak przyrządzić Konfitura jabłkowo – pomarańczowa?
Przepis na moją ulubioną wersję z wiórkami albo jak ktoś chce się bawić to może pokroić jabłka w drobną kostkę 😉 zaczynamy od umycia jabłek. Następnie je obieramy i trzemy na tarce z grubszymi oczkami. Jabłka wrzucamy do garnka, dolewamy soku, dodajemy żelfixu 2:1, całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy ponownie przez 3min. Ściągamy garnek z ognia i mieszamy tak długo aż zniknie pianka (nadmiar piany można zebrać łyżką). Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Należy je ułożyć do góry dnem i poczekać aż ostygną i się zassą. Jeśli się nie zamkną – można zapasteryzować. Smacznego!