Przepis: Konfitury z dzikiej róży
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Konfitury z dzikiej róży?
Owoce róży należy umyć przekroić i pozbyć się pestek.
Następnie owoce wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody – gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Po 15 minutach do garnka dodajemy połowę cukru.
Smażymy konfitury kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia, co chwilę mieszając lub poruszając garnkiem. Studzimy konfitury.
Następnie powtarzamy etap smażenia dodając do garnka wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę oraz pozostały cukier.
Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem.
Jeżeli ktoś lubi słodsze konfitury może zwiększyć ilość dodanego cukru do 1 kg.