Przepis: Kotlety pożarskie z drobiu
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Kotlety pożarskie z drobiu?
2 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z łyżką masła na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub w mleku, dokładnie odcisnąć. Razem z mięsem drobiowym zemleć w maszynce. Dodać żółtka z masłem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić i wymieszać z pianą z białek. Uformować owalne kotlety. Panierować w mące, roztrzepanym jajku oraz tartej bułce. Włożyć na rozgrzany olej. Smażyć po 5 minut z każdej strony (kotlety powinny się apetycznie zrumienić. Następnie przykryć i dosmażyć na małym ogniu przez 34 minuty lub wstawić na 10 minut do średnio nagrzanego piekarnika. Przed podaniem na kotletach położyć resztę zwiórkowanego masła.