Przepis: Łagodny Gulasz Śmietanowo-Pieczarkowy
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Łagodny Gulasz Śmietanowo-Pieczarkowy?
1.Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do miski.Dodać przyprawę do gulaszu i polać oliwą.Dobrze natrzeć i odstawić na kilka godzin do lodówki,żeby się przeżarło.
2.Pokrojone w kostkę doprawione mięsko wrzucić na mocno rozgrzany olej i obsmażyć z każdej strony(by jego pory się zamknęły i mięso było soczyste)
Pod koniec obsmażania dodać poszatkowaną cebulę i jeszcze chwilę smażyć wszystko razem.
3.Gdy cebula się zeszkli przełożyć całość do garnka i podlać ciepłą wodą(by przykryła mięso),wrzucić ziele angielskie,liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
4.Pieczarki opłukać,obrać i pokroić wedle uznania (ja wolę takie grubsze ćwiartki),następnie wrzucić na rozgrzane roztopione masełko,dodać pieprzu i zrumienić na złoty kolor.
5.Gdy mięsko będzie już prawie miękkie wrzucić zrumienione pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki i całość dalej dusić na małym ogniu aż mięsko będzie zupełnie miękkie.
6.Gulasz zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie,wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą,pieprzem oraz sosem sojowym,ewentualnie odrobiną vegety.
Radziłabym nie przesadzać z kolorowymi przyprawami,gdyż gulasz ma być bardzo delikatny.
Wyśmienicie komponuje się z kaszą gryczaną ale można podawać właściwie ze wszystkim wedle upodobania.
Smacznego!!!!