Przepis: Metrowiec zwykły
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Metrowiec zwykły?
Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z mąką i stopniowo dodawać mleko i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Wymieszać delikatnie. Ciasto wyłożyć do prostokątnych blaszek teflonowych i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. W między czasie robimy masę. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowanej, wystudzonej masy. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w plasterki, smarujemy masą i na przemian raz jeden kolor a raz drugi składamy.