Przepis: Mus z pstrąga po norwesku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Mus z pstrąga po norwesku?
Kostkę rosołową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Łyżkę żelatyny rozpuścić w wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do bulionu, ostudzić, wylać do formy z kominkiem. Plastry łososia ułożyć na tężejącej galarecie tak, by zachodziły na boki formy.
Pstrąga rozdrobnić, dodać sól i posiekany koperek. Śmietanę ubić, dokładnie wymieszać z masą rybną i pozostałymi 2 łyżkami rozpuszczonej, ostudzonej żelatyny.
Masę rybną przełożyć do formy, Wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki, by zastygła.
Mus z pstrąga podawać ozdobiony plasterkami limonki.