Przepis: Papryczki z owczym serem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Papryczki z owczym serem?
Jedną cebulę obierz i posiekaj, podduś. Dosyp kaszę i chwilę duś, mieszając. Podlej 300 ml bulionu, zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 10 min aby kasza spęczniała.
W tym czasie strąki papryki rozkrój wzdłuż na połówki. Usuń nasionka. Oczyść cukinię, opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej. Na nim smaż cukinię 3-5 min. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Zioła opłucz i oderwij listki. Spęczniałą kaszę wymieszaj z cukinią, serem i ziołami. Przypraw na ostro. Farszem napełnij połówki papryki. Obierz pozostałe cebule. Pokrój na cząstki.
Resztę bulionu wlej do formy żaroodpornej. Dołóż cząstki cebuli. Włóż nadziewane papryczki. Śmietanę roztrzep z jajkiem. Zalej papryczki. Formę wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj 35-40 min w temp. 200 st.