Przepis: Papryka po grecku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Papryka po grecku?
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, posypać mieloną papryką, dodać mięso, wymieszać, smażyć 8 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Sparzone i osączone rodzynki zalać winem, odstawić.
Oliwki pokroić w cienkie paski i razem z rodzynkami, natką pietruszki, orzechami i jajkiem dodać do mięsa. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Z umytych papryk odciąć górne części wraz z ogonkami.
Przez powstałe otwory usunąć gniazda nasienne. Napełnić papryki farszem, ustawić pionowo w natłuszczonej żaroodpornej formie, obłożyć ćwiartkami pomidorów posypanych bazylią, polać masłem, zapiekać około 40 minut w temp.180-200 stopni C.