Jak przyrządzić Ryba po grecku?

Przepis: Ryba po grecku

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas smażenia: 15 min.

Jak przyrządzić Ryba po grecku?

Filety z dorsza dzielimy na mniejsze części.

Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.

W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, przekładamy do niego cebulę i podsmażamy 3 minuty. Podsypujemy łyżką mąki, mieszamy i podlewamy ok. 100 ml wody. Wrzucamy resztę warzyw, mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W misce układamy warstwę warzyw, rybę i ponownie warzywa. Najlepiej smakuje schłodzona.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553