Przepis: Paszteciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Paszteciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego?
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać otręby pszenne, ser feta i wędzony – smażyć, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę ostudzić. Dodać jedno jajko i jogurt naturalny.
Ciasto francuskie rozłożyć – można delikatnie jeszcze rozwałkować. Szpinak rozłożyć wzdłuż ciasta, wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć i pokroić w małe kwadraciki/prostokąciki. Posmarować jajkiem z mlekiem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni C, piec do zrumienienia, ok. 25 minut.