Przepis na Paszteciki z pieczarkami

Składniki potrzebne do przepisu: Paszteciki z pieczarkami

  • sól 1 do smaku
  • śmietana 18% 1/2 szkl
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • jajka 2 szt
  • tłuszcz 25 dag
  • mleko 3/4 szkl
  • mąka 50 dag
  • drożdże 40 g
  • pieprz czarny 1 do smaku
  • natka pietruszki 1 odrobina
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Paszteciki z pieczarkami ?

    Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, wymieszać z mąką, jajkami, stopionym tłuszczem i odrobiną soli, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Dodać śmietanę, natkę i przyprawy. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm na posypanej mąką stolnicy, pokroić na paski 30cm x 10cm. Na każdym pasku rozłożyć farsz, zostawiając wolne 2-cm brzegi. Paski ciasta zwinąć na długość w ciasny rulon, spłaszczyć lekko przyciskając i pokroić w poprzek na paszteciki 3-4cm. Paszteciki posmarować białkiem i upiec (ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku).

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553