Przepis: Pasztet do odświętnego kurczaka
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pasztet do odświętnego kurczaka?
Na rozgrzane masło położyć wątróbki, delikatnie zrumienić, przełożyć do szklanej misy, zalać wiśniakiem i odstawić na godzinę do lodówki.
Do garnka włożyć boczek i cielęcinę, zalać wodą, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda się wygotuje.
Ostudzić, wyjąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Do mięsa dodać wątróbki, wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, a następnie przetrzeć przez sitko.
Do przetartego mięsa dodać śmietanę i ewentualnie cukier puder, dokładnie wymieszać.
Jedną trzecią część pasztetu odłożyć (do dekoracji) do lodówki.
Żurawinę przetrzeć przez sitko (jeśli jest za rzadka, trzeba ją przesmażyć), połączyć z resztą pasztetu i starannie wymieszać na jednolitą masę.