Przepis: Pieczeń cielęca na obiad
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pieczeń cielęca na obiad?
Przygotowujemy bejcę: rozgniatamy lub siekamy obrany czosnek. Miód mieszamy z olejem, przyprawami ziołowymi oraz czosnkiem. Mięso polewamy z obu stron bejcą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej aż na 3 doby), obracając co pewien czas. Następnie osaczamy z bejcy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 – 250c. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 – 160c. Czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna, kroimy ją w plastry.