Jak przyrządzić Placuszki marchewkowo-jabłkowe?

Składniki

Oto lista składników, które będą Ci potrzebne do przygotowania tych pysznych placuszków:

  • 2 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 duże jabłka, również starte na tarce
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie składników

  • Na początek obieramy marchewki i jabłka, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Krok 2: Wymieszanie suchych składników

  • W osobnej misce łączymy mąkę pszeniczną, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 3: Dodanie jajek i składników mokrych

  • Do miski z mąką dodajemy dwa jajka i starannie mieszamy, a następnie dodajemy starte marchewki i jabłka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 4: Smażenie placuszków

  • W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny. Następnie nakładamy porcje ciasta na patelnię, formując placuszki o średnicy około 8 cm. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.

Krok 5: Podawanie

  • Placuszki najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem lub miodem.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556