Przepis: Pyzy ze szpinakiem fit
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pyzy ze szpinakiem fit?
Ziemniaki ugotowane należy roztłuc kiedy są jeszcze gorące i odstawić do wystudzenia. Surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach. Obydwa rodzaje ziemniaków mieszamy ze sobą, dodajemy 1 jajko i mąkę – ugniatamy z tego ciasto (można dodać odrobinę więcej mąki).
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego rozgnieciony czosnek, i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy rozmrożony (lub świeży) szpinak, solimy go i pieprzymy. Całość podsmażamy na patelni ok. 10-15 minut.
Należy pamiętać aby szpinak nie był „zbyt mokry” – uniemożliwi to ulepienie pyz. Kidy odparujemy wodę odstawiamy szpinak na chwilę do ostygnięcia. Ser należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z gotowym szpinakiem.
Ciasto dzielimy na części, formujemy z niego kulki o średnicy ok 5 cm i robimy w nich wgniecenie. Do powstałej dziurki nakładamy szpinak, zalepiamy go ciastem i formujemy w dłoniach kulkę.
Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok 5 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.