Przepis: Ryba z jarzynami i suszonymi śliwkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Ryba z jarzynami i suszonymi śliwkami?
Dorsza sprawić, opłukać, zdjąć filety i podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 min. Śliwki umyć i namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać wodą, dodać śliwki wraz z wodą, w której się moczyły, liście, ziele, osolić i ugotować wywar.
Pod koniec gotowania włożyć porcje ryby.
Gotować ok. 20 min. na małym ogniu.
Ugotowanego dorsza ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i śliwkami.
Podawać z ziemniakami z wody, z zieloną sałatą ze śmietaną lub inną sezonową surówką.