Przepis: Sos beszamelowy wg Aśki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 22min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas smażenia: 2 min.
Jak przyrządzić Sos beszamelowy wg Aśki?
Aby przygotować sos beszamelowy, należy w garnku- średnim- rozpuścić masło na małym ogniu. Następnie szybkim ruchem wsypujemy mąkę do masła, mieszamy, i zasmażamy przez 2 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i dolewamy małym strumieniem, mieszając trzepaczką, mleko, aż powstanie jednolity sos. Garnek ponownie ustawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu, aż do spulchnienia sosu. Pozostawiamy do wystygnięcia sos. Jajka sparzamy- przez chwilę, pozbędziemy się salmonelli- i dodajemy je wraz z parmezanem do sosu- szybko mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos beszamelowy pasuje do lasagne i wielu innych zapiekanek.