Przepis: Strucla orzechowo-makowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Strucla orzechowo-makowa?
Przygotowujemy na początku drożdżowe ciasto:
Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i jedną łyżeczkę cukru po czym odstawiamy do wyrośnięcia (powinien podwoić swoja objętość).
Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Do mąki dodajemy drożdże, ubite żółtka i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłe mleko. Ciasto powinno być gęste.
Gdy już nie klei nam się do ręki dolewamy rozgrzany tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wkładamy wybronione ciasto do miski, posypujemy lekko mąka i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce. wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Następnie odsączamy mleko i mak należy zemleć: w zwykłej maszynce 3 razy, w maszynce o bardzo drobnym sitku do maki jeden raz. Bierzemy rondel i rozgrzewamy w nim masło razem z miodem i cukrem waniliowym.
Dodajemy do tego bakalie i mak. Dusimy przez 15 minut, stale mieszając aby się nie przypaliło. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do lekko przestudzonej masy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i mieszamy. Wlewamy następnie alkohol i znowu mieszamy.
Robimy nadzienie orzechowe:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy i bułkę tartą. Z białek ubijamy piane na sztywno i delikatnie mieszamy z masą orzechową.
Ciasto rozwałkowujemy (musi być letnie). Na jedna połowę nakładamy nadzienie makowe, a na druga orzechowe. Zwijamy placek z jednej strony do połowy, a następnie tak samo z drugiej strony. Wierzch smarujemy białkiem, ciasto kładziemy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Aby ciasto nie popękało można wsadzić w nie kilka słomek by uchodziło powietrze.
Strucle pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.