Przepis: Sushi ze śledziem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 15min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Sushi ze śledziem?
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:2 (ryż: woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos:
ocet ryżowy mieszamy z solą i cukrem podgrzewając. Nie dopuścić do zagotowania. Na macie rozkładamy nori a następnie bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Obkładamy nori ryżem zostawiając około 1/4 nori bez ryżu.
Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch śledzia w śmietanie (śmietany nie za dużo). Posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Następnie kroimy ostrym nożem na 6 części. W oddzielnych miseczkach podajemy dodatkowo wasabi i sos sojowy.