Przepis: Szaszłyki z porem i papryką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Szaszłyki z porem i papryką?
1. Filety z łososia opłukać i wysuszyć, pokroić w 2-3cm kostkę. Tymianek opłukać, posiekać, odłożyć 1-2 łyżki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. przygotować marynatę: pół szklanki oliwy wymieszać z posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem. Przyprawić. Pokrojonego łososia przełożyć do miseczki, polać marynatą i wstawić do lodówki na 30 minut
3. Pora oczyścić, pokroić w słupki. Paprykę rozciąć, usunąć środek z nasionami, a strąk pokroić w grubą kostkę.
Na szpadki do szaszłyków ponabijać na przemian zamarynowane ostki łososia i pokrojone warzywa, a na końcu nabijać szalotki. Szaszłyki posmarować pozostałą oliwą. Grillować 5-6 minut, obracając. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Posypać odłożonym posiekanym tymiankiem.