Jak przyrządzić Śledzie po grecku?

Przepis: Śledzie po grecku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Śledzie po grecku?

Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić. Posolić, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej. Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa. Chwilę smażyć. Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem. W pojemniku lub słoju układać warstwami gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Zostawić na noc w lodówce, aby ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556