Przepis: Wigilijne racuszki drożdżowe z jabłkiem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Wigilijne racuszki drożdżowe z jabłkiem?
Do małego rondelka wkładamy drożdże, 3 łyżki cukru i rozcieramy drożdże z cukrem, aż powstanie brązowy płyn.
Do powstałego płynu dodajemy 5 łyżek mleka, mieszamy i dosypujemy 3 – 4 łyżki mąki.
Po dokładnym wymieszaniu zaczyn odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie do dużego rondla przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wbijamy 2 całe jaja i żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier (cukru dajemy wg upodobania – dla mnie wystarcza tylko te 3 łyżki dodane do zaczynu).
Gdy zaczyn (rozczyn) podwoi swą objętość dodajemy do mąki z jajami, cukrem i solą, i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Mleko dodajemy ta, by ciasto nie było za rzadkie ani za gęste.
Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione, tzn. odstaje od ścianek i dna naczynia, w którym je wyrabiamy oraz naszej dłoni dodajemy spirytus (zadaniem spirytusu jest aby nie wsiąkało nam w racuszki za dużo tłuszczu/oleju), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy i myjemy jabłka, następnie z przekrojonych na ćwiartki jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny – by nie ciemniały.
Gdy ciasto zacznie nam „uciekać” znad brzegów garnka, zaczynamy smażenie na rozgrzanym oleju.
łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta i na jego powierzchnię wciskamy po 2 – 3 plasterki jabłka.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.