Składniki potrzebne do przepisu: Jabłecznik teściowej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Jabłecznik teściowej ?
Oddzielamy żółtka od białek.
Z mąki, żółtek, margaryny, obu cukrów i śmietany zagniatamy ciasto, wcześniej je siekamy lekko nożem.
Dzielimy na dwie części.
Jedną zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia – teściowa piekła w blaszce na keks tej szerszej. Zapiekamy lekko w piekarniku nagrzanym do 180’C.
W tym czasie ubijamy pianę z 3 białek.
Wyjmujemy spód i na niego wykładamy smażone jabłka.
Teraz wykładamy ubite białka na jabłka i wyjmujemy z lodówki ciasto.
Ścieramy drugą połowę ciasta na tarce o dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180’C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do około 150’C i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.