Składniki potrzebne do przepisu: Leczo – z cukinią w roli głównej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Leczo – z cukinią w roli głównej ?
2 małe cebule kroimy w półplasterki, 2 ząbki czosnku drobno siekamy, cienką kiełbasę (np. śląską lub zwyczajną) kroimy w kostkę, 1 dużą paprykę czerwoną kroimy w paseczki, 2 małe cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, 3 pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę (lekko solimy, wtedy cebula szybko puści sok i odda swój smak), chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek – moment smażymy i kolejno wrzucamy następne składniki, każdy z nich przez chwilę podsmażając: kiełbasę, czerwoną paprykę, cukinię i na końcu pomidory, które puszczą smaczny sos. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, suszoną bazylią, czerwoną słodką papryką i łyżeczką musztardy.