Składniki
- 6 parówek
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka majeranek
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Krok 1: Przygotowanie Składników
- Parówki pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Papryki oraz pomidory pokrój w kostkę.
Krok 2: Smażenie Parówek
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
- Wrzuć pokrojone parówki i smaż je na złoty kolor. Następnie wyjmij je z patelni.
Krok 3: Leczo
- W tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklij posiekane cebule oraz czosnek.
- Dodaj pokrojone papryki i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie.
- Następnie wrzuć pokrojone pomidory i smaż chwilę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę w proszku, kminek oraz majeranek. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 4: Duszenie
- Wlej szklankę wody, wymieszaj i zagotuj.
- Gdy sos zacznie wrzeć, wrzuć smażone wcześniej parówki i dusz wszystko razem na małym ogniu przez około 20-25 minut.