Przepis na Owsiane trufelki

Składniki potrzebne do przepisu: Owsiane trufelki

  • płatki owsiane 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 4 łyżki
  • masło 130 g
  • mleko 8 łyżek
  • aromat rumowy 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 100 g
  • rodzynki 1/2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Owsiane trufelki ?

    Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda- nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można też dodać rodzynki. Też jest bardzo smaczne ale bardziej słodkie.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556