Przepis na Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną

Składniki potrzebne do przepisu: Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną

  • mąka ile zabierze
  • drożdże 7-8 dkg
  • śmietana 400 g
  • jajka 3-4 szt
  • margaryna 1 szt
  • olej 4 łyżki
  • cukier 1 1/2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 21min.
    Czas przygotowania: 1 min.
    Czas pieczenia: 20 min.

     

    jak przyrządzić Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną ?

    Ciasto:

    Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać mąkę, jajka, olej, roztopioną margarynę, cukier i sól. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.

    Farsz:

    Kapustę kiszoną odcisnąć i podgotować aby zmiękła. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, pod koniec dodać ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę smażyć. W osobnym naczyniu połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

    Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok.0.5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556