Przepis na Truskawkowy torcik

Składniki potrzebne do przepisu: Truskawkowy torcik

  • mleko 220 ml
  • truskawki 1 kg
  • masło 1 kostka
  • margaryna 1 kostka
  • żółtka 4 szt
  • cukier puder 1,5 szkl
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • biszkopty 2 opak
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • śmietana kremówka 200 ml
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • śmietan – fix 1 opak
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Truskawkowy torcik ?

    Żółtka utrzeć z cukrem i dwoma rodzajami mąki. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać. Postawić na parze i ubijać mikserem ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na puszysty krem. Mieszając, dodawać po łyżeczce masy żółtkowej i połowę porcji rozgniecionych truskawek. Resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji) dodać w całości. Na ułożone w tortownicy biszkopty wyłożyć masę. Nakryć drugą warstwą biszkoptów, pokryć masą, ozdobić plasterkami truskawek i zalać galaretką. Odstawić do zastudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem około 3 – 4 minuty, następnie dodać cukier i śmietan – fix i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Gotową sztywną śmietanę rozsmarować na powierzchni zastudzonej galaretki i udekorować wg własnego pomysłu. Dekorujemy owocami truskawek lub wg swojego pomysłu.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556