Składniki potrzebne do przepisu: Zupa fasolowa z suszonymi ślifkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Zupa fasolowa z suszonymi ślifkami ?
Umyć i namoczyć fasolę na 24 godz. przed gotowaniem w 5 litrowym garnku. Obrać marchewkę i pietruszkę, poprzekrawać na pół, dodać do namoczonej fasoli. Dodać przyprawy-nie solić. Gotować pod niepełnym przykryciem uzupełniając wygotowującą się wodę wrzątkiem. Kiedy fasola będzie prawie miękka dodajemy sól do smaku i wsypujemy umyte śliwki (lepsze są z pestkami z uwagi na delikatny migdałowy posmak pestek). Śliwki dodajemy w takim momencie żeby przez czas potrzebny do ugotowania fasoli na miękko, śliwki nie rozgotowały się. Na koniec dodajemy płaską łyżkę masła. Ta zupa najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie składniki przejdą swoim smakiem. Pycha!
życzę smacznego.