Ekologiczna wołowina – smak, który robi różnicę

Rosnąca świadomość w zakresie żywienia powoduje, że coraz więcej osób sięga po mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Jest nie tylko smaczne, ale też hodowane w przyjaznych warunkach, co zwiększa dobrobyt zwierząt. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji spróbować ekologicznej wołowiny, czas to zmienić. Sprawdź, dlaczego warto!

Wołowina zwykła – zastanów się przed zakupem!

Na sklepowych półkach znajdziesz różne rodzaje mięs. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem i ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem. Na tym tle można wyróżnić wołowinę ekologiczną i zwykłą, taką, którą kupimy na przykład w markecie. Czym między sobą różnią się te dwa rodzaje mięsa? Otóż zwykła wołowina pochodzi z hodowli masowej. Zwierzęta przebywają w mało przyjaznych warunkach, są też karmione paszami, dzięki którym szybciej rosną. Ich pożywienie często zawiera sterydy i antybiotyki, które kumulują się w mięsie, a następnie trafiają do organizmu człowieka. Taka wołowina z pewnością nie jest zdrowa, a większość uważa też, że nie jest smaczna.

Czym wyróżnia się wołowina ekologiczna?

Kiedy wydaje się, że już nic wartościowego w kategorii mięsa nie znajdziesz, pojawia się wołowina ekologiczna. Jest hodowana w zupełnie innych warunkach. Zwierzęta mieszkają w niewielkich gospodarstwach zlokalizowanych z dala od ośrodków przemysłowych czy nawet głównych dróg. Mają swobodny dostęp do trawy, która powinna stanowić większą część ich pożywienia. Natomiast pasza, jaką dostają, jest pozbawiona sztucznych, chemicznych dodatków. Dzięki temu w mięsie zwierząt nie znajdują się niezdrowe dla człowieka substancje.

Hodowla ekologiczna brzmi jak bajka? W dzisiejszych czasach z pewnością. Pamiętajmy jednak, że właśnie w takich warunkach prowadzone były hodowle przed laty. Wtedy mało kto mówił o ekologii, jednak dziś stanowi ona swego rodzaju obietnicę wobec konsumentów. Obietnicę doskonałego smaku i najwyższej jakości.

Jak smakuje wołowina ekologiczna?

Aby odpowiedzieć na pytanie, jak smakuje wołowina kulinarna, trzeba zacząć od wyszczególnienia, co właściwie wpływa na smak mięsa? Z pewnością jest to rasa, ale jak wymieniają eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, istotną rolę odgrywa także wiek zwierzęcia. Zatem, jeśli wzrost jest sztucznie przyspieszany, trudno mówić o wyjątkowym smaku. Ważny w kontekście smaku jest też sposób karmienia zwierząt. Bydło powinno mieć dostęp do trawy, a jako dodatek do diety należy mu podawać naturalne pasze. Dzięki temu mięso nie smakuje sztucznie ani nie czuć w nim jakichkolwiek “naleciałości” chemicznych.

Wołowina ekologiczna zachwyca smakiem. Jest delikatna, krucha, a zarazem wyrazista. Dobrej jakości mięso nie potrzebuje wielu przypraw czy innych dodatków smakowych. Można się nim delektować bez względu na formę, w jakiej zostanie przyrządzone.

Gdzie kupić ekologiczną wołowinę?

Zwykłą wołowinę dostaniesz dziś w każdym markecie czy większym sklepie mięsnym. Ale gdzie kupić mięso ekologiczne? Z tym mamy już zdecydowanie większy problem. O ile ekologiczny drób jest jeszcze gdzieniegdzie dostępny, o tyle wołowina z rzadka gości na sklepowych półkach. Zatem warto zajrzeć do internetu, jak zwykle w sytuacjach, gdy trudno coś dostać stacjonarnie. Ekologiczną wołowinę kupisz w internetowym sklepie mięsnym. Dzięki temu:

  • oszczędzasz czas,
  • nie musisz stać w długich kolejkach do kasy,
  • masz pewność co do pochodzenia mięsa,
  • możesz liczyć na atrakcyjne ceny.

Zawsze przed zakupem mięsa sprawdź, skąd pochodzi. Renomowany producent nie powinien tego ukrywać. W ten sposób przekonasz się, czy ekologiczne mięso naprawdę jest eko, czy to tylko hasło marketingowe. Co prawda tego przymiotnika nie powinno się używać bez solidnych podstaw, a więc gdy wołowina to zwykłe mięso, jednak producenci często naginają tę zasadę. A na tym cierpi nie tylko Twój portfel, ale przede wszystkim Twoje zdrowie. Ekologiczną wołowinę możesz bez przeszkód podawać dzieciom czy osobom starszym. Jest smaczna, delikatna i pełna wartości odżywczych.

0/5 (0 Reviews)