Przepis: Ciasto cytrynowe
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćCiasto cytrynowe ?
Ciasto: Rozbić jaja, żółtka utrzeć na pianistą masę z sokiem wyciśniętym z cytryny, zapachem cytrynowym, 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru, pianę przelać do masy żółtkowej. Mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Na końcu dodać płynne masło.
Podłużną formę wysmarować tłuszczem i wlać ciasto.
Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Polewa: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, zabarwić niewielką ilością barwnika. Polać wystudzone ciasto.