Przepis: Karpatka 2
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćKarpatka 2 ?
Wykonanie ciasta pod karpatkę: wodę, margarynę zagotować, na gotujące wsypać szklankę mąki i dokładnie rozmieszać. Zdjąć z ognia i chwilę przestudzić. Do ciasta wbić 5 jajek i miksować ok. 5 minut. Rozłożyć ciasto na dwie jednakowe blachy i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. Przez ok. 30 minut.
Wykonanie masy pod karpatkę: masło utrzeć na puszystą masę, następnie powoli dodawać wcześniej ugotowany i ostudzony budyń karpatkowy i utrzeć wszystko razem.
Masę wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Wierzch karpatki posypujemy cukrem pudrem.