Przepis: Karpatka
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćKarpatka ?
Zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i dalej gotować ciągle mieszając. Gdy masa jest już szklista i zwarta, odstawiamy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbić jajka, ucierając blenderem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na dwóch takich samych blaszkach, posmarowanych margaryną. Najpierw pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 – 190 C około pół godziny.
Mleko (zostawić trochę mleka do rozpuszczenia budyni), cukier, cukier wanilinowy zagotować. Wlać budynie, ugotować i wystudzić. Następnie utrzeć budyń zagotowany w mleku z masłem roślinnym.
Placki ciasta przełożyć kremem.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.