Jak przyrządzić Gruszkowy sernik (również dla diabetyków)?

Przepis: Gruszkowy sernik (również dla diabetyków)

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Gruszkowy sernik (również dla diabetyków)?

Zagnieść mąkę, masło, żółtko, słodzik dla diabetyków i 1 łyżkę zimnej wody.

Ciasto odstawić pod przykryciem na mniej więcej 30 minut do schłodzenia.

Następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy w placek o średnicy ok. 23 cm.

Wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm.

Ciasto mocno docisnąć przy brzegach, a spód ponakłuwać.

Odstawić w chłodne miejsce.

Obrać pół gruszki i pokroić na małe kawałki. Oddzielić jajka.

Utrzeć na pianę żółtko, masło i słodzik dla diabetyków.

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać z niej miąższ.

Wymieszać miąższ wanilii, skórkę z cytryny, twaróg i masę jajeczną.

Mąkę ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Białko ubić na bardzo sztywno i razem z kawałkami gruszki dodać do masy serowej.

Powstałym w ten sposób kremem posmarować spód ciasta i wygładzić.

Piec najpierw w temperaturze 175°C.

Po 25 minutach podnieść temperaturę do 200°C i piec przez następne 25 minut.

Drugą połówkę gruszki pokroić w wąskie półksiężyce.

Zagotować sok z cytryny, słodzik i 2-3 łyżki wody.

Dusić w tym wywarze gruszkę przez około 2 minuty. Odsączyć i na 5-10 minut przed końcem pieczenia uduszoną gruszkę przełożyć na ciasto, układając z jej kawałków wachlarz.

Następnie ciasto dopiec do końca.